C0P25 Madrid

Sail to the COP - Logo

Komende week heb ik het geluk om de internationale klimaattop (COP25) in Madrid bij te wonen. Daar het verplaatsen van de COP van Chili naar Madrid was NGO SailtotheCop opzoek naar nieuwe vrijwilligers/ vertegenwoordigers om naar de COP te gaan. Ik ben hier 1 van de gelukkigen. SailtotheCop is zo omgedoopt tot railtothecop. We zijn met een internationaal gezelschap van jongeren afkomstig van België, Duitsland, Denemarken, Nederland,.. die pleiten voor een omslag naar een meer duurzame, klimaat neutrale wereld. Ik schreef hierover vorig jaar ook al een opiniestuk.
Met de focus op duurzame transportmodi. Om te tonen dat je niet altijd het vliegtuig hoeft te nemen voor een verplaatsing maar het ook anders kan hebben de initiatiefnemers besloten om met de zeilboot naar Chili te gaan de oorspronkelijke locatie van de klimaattop.

IMG_4790 2
Vertrek met de TGV in Brussel naar Montpellier, om aansluitend de trein te nemen naar Barcelona & Madrid

De klimaattop zelf is begin november gewijzigd van locatie. Door de onlusten en vele protesten in Chili was er besloten om de COP niet langer daar te laten doorgaan maar om te opteren voor een andere locatie. Madrid is dan uit te bus gekomen. Om naar Madrid te gaan hebben we de keuze gemaakt om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Vaak met de trein of de (flix)bus. Waarom al die moeite doen om soms meerdere treinen (Aalst-Madrid zijn er 4) of bussen te nemen, die vaak een pak duurder zijn dan het vliegtuig (Trein is 225 euro, en vliegtuig 50-160 euro)?  Uit principe, uit cijfers blijkt dat de vliegindustrie verantwoordelijk is voor een wereldwijde uitstoot van 5 %. En dit moet naar beneden, zeker in Europa is het mogelijk om in te zetten op alternatieven, lange afstand bussen en treinen. De CO2 uitstoot voor een enkeltje Brussel-Madrid is ook een enorm verschil. 185 KG CO2pp met het vliegtuig, 12 kg C02 pp met de TGV en slechts 0,06KG CO2 pp met de bus.  Een ander voordeel van de train is ook je hebt een pak meer ruimte dan in het sardienenblik van het vliegtuig en je komt vaak in het centrum van de stad aan en vermijd de hele rompslomp van de douanes.

Nu wat ga ik op de COP doen. Via volgende link kan je meer info vinden over de werking van zo een COP (Conference of parties) Dat is voor mezelf deels ook nog een raadsel omdat het de eerste maal is dat ik toegang zal hebben tot de interne conferentie van de internationale klimaattop. Ik heb wel al meerder malen actiegevoerd tot voor de ingang van de COP. Vaak voorafgaand met een fietstrip naar Parijs, Bonn, Katowice. Maar nu kan ik samen met een 20 tal andere jongeren en deel uitmaken van het gebeuren zelf als ‘observer’. Het doel is dat we daar net als tal van andere NGO’s mee lobbyen voor een ambitieuzer klimaat beleid en dan specifiek voor duurzamere transportmodi. We zullen hier niet alleen zijn nog tal van andere delegaties, NGO’s gaan met hetzelfde doel naar Madrid. Contact leggen met de delegaties, politici, regeringsleiders, pers,.. en zo mee streven naar klimaatoplossingen. Als NGO hebben we geen toegang tot de onderhandelingen zelf maar kunnen we zelf mee participeren in side-events waar oa. rond duurzaam transport, voeding,.. dieper wordt ingegaan op een specifieke materie.  Speciaal aan deze COP is ook dat het een zogenaamde Blue COP’ is waar de bescherming van de Oceanen hoog op de agenda staat. Nu is er slechts 5 % beschermd het doel zou zijn om tegen 2030 naar 30% beschermde oceanen te gaan.

Ik ben alvast zeer benieuwd naar de komende week en zal proberen mijn ervaringen zoveel mogelijk te delen via dit platform, kijk zeker ook eens naar de website van Sailtothecop voor meer info over de organisatie en de evolutie van de COP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s