Klimaatactie

We moeten Anuna & Kyra dankbaar zijn, want ze hebben klimaat weer hoog op de agenda geplaatst vanwaar het niet meer mag verdwijnen

 

Er is veel gezegd en geschreven over de klimaatspijbelaars. Maar in plaats van kritiek te hebben, moeten we de jongeren net ondersteunen in hun engagement.  Ja er is de schoolplicht, ja er is het belang van naar de les te gaan. Maar er is ook het belang van een leefbare planeet en dat is nu eenmaal veel acuter want zo hebben we er maar 1 en we zijn ze met zen allen naar de knoppen aan het helpen.
Het zijn de jongeren die vorige week, deze week opnieuw en de weken daaropvolgend op straat komen die het eerst de gevolgen zullen dragen van de klimaatopwarming. Dus het is met recht en rede dat ze op straat komen en luid roepen voor meer klimaatambitie.
Deze jongeren kunnen ook niet stemmen, op 26 mei zullen ze dus niet kunnen kiezen voor meer klimaatambitie. Maar ze gebruiken middelen die ze wel hebben, jeugdig enthousiasme, engagement, idealisme. En dat mogen we hen niet afnemen maar moeten we ondersteunen door zelf mee op straat te komen, te zorgen dat op 27 januari 100 000 Belgen op straat komen, door onze levensstijl aan te passen en door te kiezen voor verandering.

Te veel mensen zitten in hun comfortabele ivoren toren en denken het zal wel zo erg niet zal zijn… Dat het in België wel allemaal zal meevallen met die klimaatopwarming. Maar helaas waren de gevolgen de voorbije jaren al pijnlijk duidelijk. Twee jaar op rij een record brekende droge zomer die de oogsten deed mislukken, het jaar ervoor een hele natte zomer. Dijken die we moeten verhogen tegen overstromingen, steden die onleefbare hitte eilanden worden… en ga zo maar door. Ja ook in België zullen we de gevolgen meer en meer voelen. Om nog maar te zwijgen over andere Europeese landen, Italië bijvoorbeeld waar ze de ene na de andere natuurramp mee maken dit jaar.

Nee we moeten Anuna en Kyra net dankbaar zijn dat de jongeren op straat komen en zich burgerlijk ongehoorzaam tonen want het is enkel door burgerlijke ongehoorzaamheid  & massamobilisatie dat er iets zal veranderen. Het zal niet 1 betoging, maar en 2e, een 3e, een 4e,… zijn tot ons land eindelijk klimaatambitie toont. Want de jongeren hebben ons allemaal weer wakker geschud, ze hebben ervoor gezorgd dat klimaat weer hoog op de politieke agenda staat. Vanwaar het niet meer zou mogen verdwijnen. De Klimaattop in Katowice die amper zichtbaar was, dat zou niet meer mogen gebeuren. Want overal ter wereld wordt de roep voor klimaatambitie steeds groter, omdat ook de gevolgen steeds zichtbaarder worden en concrete maatregelen uitblijven, op de lange baan worden geschoven of te weinig ambitieus zijn.

De 75000 mensen die op 2 december in Brussel op straat kwamen, de Zweedse Greta Thunberg, de klimaatspijbelaars zijn de start voor een burgermobilisatie, burgerlijke ongehoorzaamheid die we moeten versterken mee vergroten tot er iets veranderd. Want België dat een ambitieus klimaat pact niet mee goedkeurt, na een duidelijk signaal van de bevolking dat pikken we niet langer.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s