About

Hey,

Ik ben Lander, 25 jaar jong en heb een passie voor klimaat, natuur, reizen, de fiets & politiek.

fietsik

Reeds van jongs af aan heb ik een passie voor het milieu. Zo was ik als jongere meer bezig met het bestuderen van de diertjes in onze beek, of de specht bij de buren dan het studeren van cursussen. Dit maakte dan ook dat ik niet de beste student was in het middelbaar, maar heeft er wel toe geleid om de studies milieuzorg & landschapsontwikkeling te volgen. Waar ik mijn passie verder kon uitbouwen en ook leerde dat ik beroepsmatig wat kon doen voor ons leefmilieu.

Naast mijn passie voor het milieu doe ik niets liever dan me verplaatsen per fiets. Dit voor woon-werk verkeer, sportieve uitdagingen of op reis.
Zo ben ik 4 maand naar Nieuw-zeeland geweest. Na eerst al liftend, met de bus of samen met een Duitse reisgenoot het land te ontdekken ben ik daar overgeschakeld naar de fiets om zo van zuid naar noord het hele land te doorkruisen.
p1070298.jpg

Na mijn reis door Nieuw-Zeeland heeft de fiets- en reismicrobe mij nog meer te pakken gekregen. Zo heb ik een aantal fietstripjes gedaan door België en ben ik twee jaar geleden per fiets naar Noorwegen gegaan. Dit samen met een oude studiegenoot.
Zo zijn we op een maand van Brussel via Nederland, Duitsland, Denemarken via Kopenhagen naar Noorwegen gefietst om daar te genieten van de natuurpracht, de fjorden en de rust. We zijn huiswaarts gekeerd met een vrachtboot. Een meer dan unieke ervaring!

route Noorwegen
Fietsroute Noorwegen (Zwart= fiets, Blauw= boot, rood= trein)
P1110920
Ikzelf (links) & Maarten (rechts)

De fiets is niet enkel een efficiënt transportmiddel of een fijne manier van reizen, maar is ook een tool om aan klimaat-activisme te doen. Zo ben ik in de zomer van 2015 op één dag van Brussel naar Parijs gefietst. (380km op één dag) Dit in het gezelschap van o.a. ex prof Johan Museeuw om aandacht te vragen voor het klimaat. En de fietstocht van Climate Express enkele maanden later met een 300-tal deelnemers naar de klimaattop in Parijs.

P1130344
De dag na onze tocht, genieten van het zonnetje in Parijs

De fiets is duidelijk meer dan enkel maar een middel om je van A naar B te verplaatsen. Momenteel vertaal ik mijn engagement om iets positief in beweging te brengen voor ons klimaat en het milieu in voorzitter zijn van de lokale afdeling van Groen Aalst, vrijwilliger bij DAK, Climate express en Aalst Boomt.