Wat na Polen.

Wat na Polen.

De voorbije week fietste ik samen met Toby, Jelle & Jan naar de Klimaattop in Polen. We trotserden regen, ijs, wind, een lentedag, een valpartij , gebroken ketting. Maar genoten ook van ontmoetingen mooie landschappen en de vele steun onderweg.

Bij onze aankomst ik Katowice hadden we een aangename ontmoeting met de Belgische onderhandelaars. Die zeer positief waren over onze fietstocht voor een beter klimaatbeleid.
Maar we waren ook aanwezig op de mars. Waar meer politie was dan betogers waar mensen werden opgepakt en er censuur was voor betogers die eigen slogans naar buiten brachten. Er waren de media berichten van de Belgische regeringscrisis. Het positivisme en de enorm krachtige boodschap van 75000 Belgen die in Brussel op straat kwamen. Maar ook het ongeloof na de melding dat België als enige land naast Tsjechië tegen ambitieuzere klimaatdoelstellingen gestemd heeft. En dan gisteren de melding dat Klimaat toch 1 van DE 3 prioriteiten zou worden van Michel.

Nu na een lange treinrit ( maar liefst 9 verschillende treinen ) overheerst een gemengd positief gevoel dat er in België een steeds groter wordende onderstroom is van burgers, organisaties, bedrijven, politici dat er iets moet veranderen willen we onze planeet leefbaar houden. Maar helaas blijft het vandaag de dag nog veel te weinig bij concrete, ambitieuze beleidsbeslissingen en maatregelen. Te vaak blijven het slogans. Maar ook te vaak wordt klimaat, energie naar de achtergrond geduwd in de media.

IMG_0473

Nu deze weken zou het moeten gaan over de klimaattop in Katowice. Het Belgisch energie beleid dat amper een beleid is. Een statuut voor klimaatvluchtelingen. Adaptatie maatregelen voor landbouwers die steeds vaker op een noodfonds beroep zullen moeten doen bij mislukte of mindere oogsten ten gevolge van de klimaatopwarming. De financiering van het klimaatbeleid, opdat er een sociaal rechtvaardige verdeling komt…
Maar buiten de mars zelf blijft het verdacht stil, ondanks een heel duidelijk signaal van de grootste burgermobilisatie sinds de witte mars !
Daarom moeten we met zen allen oproepen tot actie, tot een luidere stem van onderuit. De verontwaardiging van het uitblijven van ambitie omzetten in positieve druk voor verandering !
#claimtheclimate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s