De Baltische staten en Finland

De Baltische staten & Finland

IMG_2174

Met Vilnius heb ik de eerste van drie Baltische hoofdsteden bezocht.
De 3 landen, Litouwen, Letland en Estland hebben een onderlinge connectie. Zo hebben ze in 1990 een mensenketting gevormd die de 3 hoofdsteden verbond. 2.2 miljoen mensen namen deel aan deze actie om 500 km te overbruggen met als boodschap 3 vrije staten.

IMG_2102

De mensenketting in België twee maand terug van Tihange naar Aachen deed me hier wat aan denken.

Vilnius is een mooie aangename stad met een gezellig oud centrum, veel groen en hier en daar een fietspad; zei het als wat witte strepen op een voetpad getrokken. De auto is echter nog zeer duidelijk koning.

IMG_2104

Wel interessant om zien was een alternatieve wijk met eigen regels en zelfs een plek waar je een stempel voor je paspoort kan halen.

IMG_2091.JPG

Op energievlak is Litouwen niet erg vooruitstrevend, al heeft het recent zijn oude kerncentrale gesloten. Misschien iets waar wij Belgen een voorbeeld aan kunnen nemen? Het land heeft bovendien redelijk wat windmolens (en ook meer dan voldoende wind, zeker langs de kustlijn, ik kan het weten).


Een schiereiland met natuurlijke duinengordel tot wel 65 meter hoog vormt een natuurlijke bescherming tegen stijging van zeespiegel. De kust is er bijna volledig natuurlijk en de duinen kunnen er nog bewegen. Geen Atlantic Wall zoals bij ons.
Heerlijk fietsen kan je er langs het afgescheiden fietspad in het gezelschap van vosjes, herten, hazen,..


In klaipeda heb ik een kantoor bezocht met overal zonnepanelen. Hierna ben ik naar Riga toe gefietst, tochtje van 325 km, kleine uitdaging maar ging vrij vlot met gemiddelde van 25, via wegenwerken grondwegen en langs zand. Daar heb ik Hans ontmoet , een studiegenoot die een deel zou meefietsen

Letland met riga als hoofdstad heeft nog meer wind, maar weinig tot geen windmolens. Riga zelf is ook mooie oude stad maar nog een pak autoverkeer, hier en daar wel een stuk fietspad maar dat stopt dan plots.  Nochtans kennen ze hier iets van fietsen, getuige een heus fietsmuseum met enkele zeer oude exemplaren waarop ik vast niet zo ver zou geraken als op mijn eigentijdse exemplaar.

Wel heel veel bos en groene ruimte, de industrie heeft hier nog geen alleenheerschappij.
Opmerkelijk was een rivier waar prik en paling wordt gevangen door middel van een dam met fuiken.

IMG_2259

Via de kust met een stevige zijwind zijn we naar Estland gefietst. Onderweg ook een gezin gepasseerd, ook de kindjes hadden hun eigen trekkingfietsje.

IMG_2257
In Parnu heb ik een verpakkingsvrije winkel gezien. Onze zeeën en waterlopen drijven vol afval en plastic. Minder verpakking en bijbehorend afval is een van de manieren om onze oceanen weer proper te maken.

Onderweg ook een aangenaam kampeerhutje bezocht waar wat houtblokken en een bijl lagen. Meteen sloeg de vonk over en werd de timmerman in ons wakker, het hout werd gekliefd voor een kampvuurtje en de hevige wind was snel uit onze kleren.


Op de weg naar Tallinn kwamen we zowaar plots langs een nieuw te bouwen ecoduct . Ook een gevel vol zonnepanelen ontsprong niet aan ons oog.

IMG_2327

Talinn zelf is een zeer mooie antieke stad me als uitschieter de oude industriële wijk die is omgetoverd tot gezellige buurt met cafeetjes, restaurants en een druk nachtleven. Een goede mix tussen behoud van het oude industriële verleden en nieuwe invulling. Ook zag je heel wat fietstaxi’s om de toeristen op een ecologische manier door de stad te vervoeren.

Uit Talinn heb ik de boot genomen naar Helsinki en Scandinavië. Na afscheid te hebben genomen van Hans was ik weer op mezelf aangewezen.

IMG_2381
In Helsinki aangekomen zag je onmiddellijk het verschil in fietsinfrastructuur, overal fietspaden, fietssnelwegen, signalisatie op ooghoogte van de fietser,… Een hemelsbreed verschil met de afgelopen weken!

Op mijn verjaardag heb ik een afspraak gemaakt met iemand van de Finse Groenen. Dit om meer te weten te komen over het project van het basisinkomen, het Finse onderwijssysteem en wat hun inspanningen naar klimaat toe zijn.
Bij de integratie van nieuwe mensen voorzien ze een cursus over klimaat. Tot hun 16e zit iedereen samen in de klas en zijn er geen gescheiden trajecten zoals bij ons. Dit om een meer homogene groep te krijgen waarbij de sterkeren de ‘zwakke’ leerlingen helpen en je geen te grote verschillen krijgt. Ook gaan kinderen naar de dichtstbijzijnde school in hun woonplaats en bestaan er amper privéscholen. Na zuid Korea hebben de Finnen het beste onderwijssysteem. Willen we dat de nieuwe generaties de planeet beheren en beschermen, dan is goede educatie en onderwijs de eerste stap. Een leraar wordt in Finland dan ook met heel veel aanzien bejegend.

Dan het basisinkomen. Finland haalde begin dit jaar de wereldpers met de lancering van een proefproject rond basisinkomen. Een 2000 tal mensen krijgen 2 jaar lang een basisinkomen van 550 euro. Dit moet de werkloosheidsuitkering vervangen en maken dat mensen met een andere instelling op de arbeidsmarkt komen. Geen ondraaglijke onzekerheid, prestatiedruk of een regen aan afwijzingen. Iedereen weet zich verzekerd van een minimaal vast inkomen en kan dit dan gaan aanvullen met aangepaste jobs die zorgen dat de mensen gelukkiger en juist productiever worden.

Kritische stemmen zeggen dat dit de overheid veel geld zal kosten. Voorstanders menen echter net minder omdat de mensen zo sneller gaan werken ipv thuis te zitten en zich zo nuttiger maken tov de maatschappij. De lokale Groenen hebben een systeem uitgewerkt waarbij je op een aanvullend loon 40 procent belastingen betaald en bij een inkomen van meer dan 5000 per maand naar een trap van 48% gaat. Dat klinkt veel maar de Finnen krijgen daar ook heel veel voor terug, denk alleen maar al aan het toponderwijs.

De grote autowegen in Helsinki worden heraangelegd en vervangen door kleinere straten een groot deel van de oppervlakte wordt gebruikt voor woningen. Helsinki is zeer sterk bezig met stadsverdichting en heeft een uitgebreid masterplan om geen nieuwe openbare ruimte meer in te nemen. Het wil ook het autogebruik sterk terugdringen. Hier is men dus al begonnen aan de toekomst en wacht men niet tot 2050 om een betonstop te overwegen

Aan het station zijn ze dan weer bezig met het bouwen van een oplaadstation voor electrische bussen. De energie hiervoor is echter niet altijd even proper. Kernenergie, kolencentrales in Helsinki en het verbranden van biomassa zijn de voornaamste energiebronnen. Hoewel er een deelsysteem is waardoor de Finnen propere energie van Zweden en Noorwegen kunnen gebruiken willen ze ook hun eigen energieproductie behouden.

De kolencentrales die ook de verwarming van helsinki voorzien zullen op termijn moeten sluiten van Europa. Nieuwe alternatieven dienen zich dus aan. Het heil wil men zoeken in zonne-energie. Windenergie heeft een negatief imago wegens mogelijke geluidsoverlast en schade voor de vogels. Ook in Finland bestaan er nog oude gedachten en vooroordelen.

IMG_2430

Na een verjaardagstaart en een avondje pintelieren met twee Aalsterse vrienden ben ik de dag erna vertrokken naar Turku waar ik de boot zou nemen naar Stockholm.
Onderweg heb ik kunnen genieten van het heerlijk zomerzonnetje en super fietsinfrastructuur, fietstunnels, niet 1 maar tientallen, brede fietspaden en zelf een heus rondpunt enkel voor fietsers en voetgangers. Dit om zoveel mogelijk conflictsituaties te vermijden. Een waar voorbeeld voor ons Belgen waar we tunnels bouwen voor de doorstroming van de auto’s en als er nog wat beton overschiet de fietsers en voetgangers er ook eentje geven maar de aansluiting dan weer levensgevaarlijk maken.
Ook heb ik onmiddellijk kunnen gebruikmaken van mijn verjaardagscadeautje, met 7 visjes als vangst.

IMG_2465

Na een mooie avond met vallende sterren heb ik koers gezet naar Turku en met iets meer dan 6000 km op de teller heb ik hier mijn meest noordelijke punt bereikt. Vanaf nu zal ieder km me dichter bij huis brengen, genietend van Scandinavie.

 

 

2 gedachten over “De Baltische staten en Finland

 1. Fijn dat je je verjaardag toch met anderen kon vieren!
  We kijken er al naar uit je terug te zien,
  tot binnenkort!
  moeke en papa

  Like

 2. Dag Lander,
  Wij vinden het fantastisch wat je doet!
  Boeiende reisverslagen, goed geschreven in het kader van je doelstelling.
  Bewonderenswaardig hoe je dit in je eentje allemaal voorbereid hebt en uitvoert.
  Nog heel veel succes en we blijven je volgen!
  groetjes
  Noël De Wolf en Ilse Putteman

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s