Italy!

La bella Italia !

Zwitserland en de Alpen liggen achter mij. De voorbije week heb ik mogen genieten van de hitte, schoonheid en sfeer in la bella Italia!
Een tochtje van zowat 170km naar Trento was mijn eerste wapenfeit in de laars.
De hele dag ben ik via euro velo route 7 gefietst. Eurovelo is een netwerk van langeafstandsfietspaden doorheen Europa, van zuid naar noord en oost naar
west, bestaande uit een 14tal routes.
Het was een plezier hierlangs te fietsen. Helemaal afgescheiden van de autoweg, duidelijke bewegwijzering,…

Opvallende andere aanwezigen in de vallei waren de vele middeleeuwse burchten.

 

De eerste stad die ik aandeed was Malles. Deze heeft zichzelf recent pesticide –  vrij verklaard, een initiatief dat er kwam na een referendum waar 75% van de omwonenden een ban wou omdat ze dit niet langer tolereren in hun omgeving en in het drinkwater. De vele imkers in de buurt waren ook opgelucht want veel van hun verliezen worden toegeschreven aan pesticide – gebruik. Het frisse appeltje dat ik hier van de boom pluk smaakt gewoon heerlijk.

De vele sprinklers rond de appelvelden brachten die dag ook de nodige verkoeling. Diezelfde avond heb ik Manon ontmoet, een Franse dame die ook een fietsreis door de EU maakt. Onderweg brengt ze cohousing – projecten in beeld. Ik ben dus niet de enige activist op wielen deze zomer. Ook altijd fijn om een mede fietsreiziger te ontmoeten, want je begrijpt elkaar onmiddellijk. Na een stevig onweer hebben we onze tenten opgezet tussen de beschermende appelbomen.

IMG_0620

De volgende dag ben ik via het befaamde Gardameer naar Verona gefietst. Samenvatting van die dag: heet heter heetst! Gelukkig bracht het meer ieder half u verkoeling met een heerlijke plons. Als je het gevoel hebt patatjes te kunnen koken met het water uit je drinkbus zegt dat wel genoeg over de hitte.

DSC_0833
Wat ook zeer opvallend was die dag was de hoeveelheid zonnepanelen. Zowat ieder dak en elk bedrijfje gebruikte alle nuttige oppervlakte voor zonnepanelen. Eerlijkheidshalve dient genoteerd dat het rijke Italiaanse noorden hier meer middelen voor heeft dan het zuiden van de laars.

In Verona heb ik wat cultuur opgesnoven, het oude Ampitheater uiteraard op kop. De heuvel met een prachtig zicht op de stad en de vele gezellige straatjes nam ik er voor lief bij. Door de hitte heb ik mijn matje in de tuin van het hostel gelegd, op de kamer was het s’nachts nog steeds 34 graden..
Ik heb van Verona ook gebruik gemaakt om even te recupereren van de voorbije dagen en wat herstellingen uit te voeren. Na het onweer had ik grote problemen met mijn voorwiel en dynamo evenals de gps die niet meer mee wou. Maar na wat geïmproviseerd geknutsel is alles weer in orde geraakt.

 

Op naar Bologna! Een studentenstad die zeer sterk staat op vlak van burgerparticipatie, daar zijn we natuurlijk extra in geïnteresseerd. Als we naar een nieuwe politieke cultuur willen evolueren moet burgerparticipatie een realiteit worden en geen modewoord blijven. Cocreatie is na een gemeenteraadsbesluit in 2014 ook wettelijk vastgelegd. Enkele realisaties die in het oog springen hadden te maken met het verwijderen van graffiti en vervuiling en het herinrichten van openbare ruimte met meer groen en uitnodigende elementen om er te verpozen. Menig stad en burgervader in België kunnen hier wat van leren, hoe je als beleidsmaker niet boven maar tussen je burgers moet zijn. Voor en samen met je bevolking werken, niet voor eigen achterban en portefeuille. Iets waar burgers zelf aan hebben toegedragen wordt veel meer gedragen.

Hierna ben ik via de Povlakte naar Ferrara gegaan.
Dit is de fietshoofdstad van noord Italië. Ze beweren zelfs dat ze na Amsterdam het tweede hoogste aantal fietsen per capita hebben in de EU. Een sleutel hiervoor zijn gedurfde beleidsbeslissingen en investeringen in fiets – en wandelinfrastructuur.
Zo is de hele wallenring een fiets – en wandelroute geworden, een echte oase van groen. Is er in het centrum enkel doorgang voor fietsers en wandelaars en zijn langs de grote wegen goed aangeduide en afgescheiden fietspaden.

Terwijl ik dit schrijf verneem ik dat het niet enkel hier maar ook in België gloeiend heet is geweest en dat er waterschaarste heerst.
Misschien dat deze hittegolf ons wel eens tot nadenken stemt over ons watergebruik en de inrichting van de steden. Mijn droom? Niet langer hitte – eilanden maar steden die leefbaar zijn met voldoende water en groen tot in het centrum. Niet enkel water besparen bij extreme omstandigheden maar heel het jaar door. Water zal een van belangrijkste noden worden in de toekomst. Als we nu al zulke problemen hebben in ons rijk westers landje, laat ons dan maar eens denken aan de vele ontwikkelingslanden die door de klimaatopwarming nog met veel extremere droogtes geplaagd gaan worden. En dan spreek ik niet over triviale zaken zoals over het vullen van een zwembad maar letterlijk over overleven.
De Povlakte waar ik nu door fiets is nu een rijke landbouwregio maar door extreme droogtes zou dit wel eens een regio kunnen worden die in de problemen komt door klimaatsverandering. De vele irrigatiekanaaltjes tonen aan hoe afhankelijk de vele boeren zijn van de blauwe levensader.

Nu ben ik in Venetië. Door de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel is deze merkwaardige stad langzaam aan het verdrinken in de Adriatische zee. Het is misschien wel het meest krachtige beeld van hoe we nog altijd niet lijken te beseffen dat het vijf voor twaalf is. Onze meest geliefde toeristische trekpleisters en meest symbolische locaties staan onder druk. Je kan dat hier gewoon visueel vaststellen, je hoeft daar geen wetenschapper voor te zijn. En toch blijft de urgentie om ons milieubeleid om te zwaaien voorlopig uit. Hoe lang nog?

Reden zat om mijn expeditie verder te zetten, met zo mogelijk nog meer energie en motivatie! Mijn volgende bestemming wordt Slovenië, echt het onbekende tegemoet. Lander in de Balkan? U leest het weldra hier!

 

4 gedachten over “Italy!

  1. Mooi verhaal, Lander, boeiend allemaal, we hopen dat je voorzichtig blijft!
    We zijn met onze gedachten bij jou,
    moeke en papa

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s