Vertrokken!

19197859_10212664775589938_315316918_o

Na maanden van dromen en plannen ben ik eindelijk op weg voor een tocht van 6000km en doorkruis ik  20 landen. Ik ga op zoek naar oplossingen voor onze klimaatproblemen en burgers die niet wachten op een twijfelende overheid, maar zelf actie willen ondernemen.

Als eerste stop arriveerde ik in Mechelen.
Een stad die duidelijk gekozen heeft voor een  verkeersluw centrum. Fietsers en voetgangers krijgen hier voorrang.

IMG_0247

De inkopen worden hier achteraf per fiets thuis bedeeld. De vele kledingzakken mogen dus geen excuus meer zijn om de auto te nemen.
Ook maakt Mechelen werk van water in de stad. Enkele walgrachten en beken werden opnieuw opengemaakt. Op de Dijle werd een prachtig wandelpad aangelegd,..

19126009_10212664776389958_2088958229_o
Water in de stad is niet enkel gezellig en mooi, maar zorgt ook voor leven en diversiteit in een stad. Op warme zomeravonden zorgt het voor de nodige verkoeling van de hitte eilanden die onze steden maar al te vaak zijn.

Na een deugddoende nachtrust in Leuven ben ik op dag 2 vertrokken voor een pittige Ardennen etappe met niet minder dan 140km en meer dan 1500 hoogtemeters. Onderweg passeerde ik in Huy, een stad die zich naast de nucleaire site van Tihange bevindt. Deze wel gekend van de scheurtjes in de reactoren 😉 IMG_0250. Gelukkige heb ik geen straling gemeten bij mijn passage. Maar toch stel ik me vragen bij  een nucleaire site, gelegen in het centrum van ons land… Dit is niet meer van deze tijd. Als alternatief voor deze oude centrales, zouden we het geld nuttiger kunnen investeren in hernieuwbare energiebronnen.
Hieromtrent en ook om te wijzen op de gevaren van een nucleaire site, voert de anti kernbeweging actie op zaterdag 24 juni. Het plan is om een mensenketting te vormen van Tihange naar Aachen .

Die avond, na flink wat fysieke inspanning ben ik tot rust gekomen in Maboge.
19212784_10212660303438137_2040490266_o
Genietend van het uitzicht op de Ourthe herstel ik van de inspannende dag. Meer dan 40kg bagage over de hellingen van de Ardennen zeulen vraagt toch wat meer energie dan verwacht ;). Maar een kampvuurtje en het kabbelend geluid van de Ourthe op de achtergrond maken dit meer dan goed.

Vandaag ben ik naar Luxemburg gefietst.
Na twee dagen fietsen heb ik België achter me gelaten. Met Luxemburg stad arriveer ik in de eerste hoofdstad. Deze is veel mooier dan ik had verwacht. De historische stadskern onder een warme zon is een zeer aangename verrassing.
Onderweg ontmoette ik een lokale voetbalvereniging die het verhaal “betonstop” duidelijk al wil inzetten. Bij de bouw van hun nieuwe kantine en kleedkamers hebben ze de parkeerplaatsen onder het gebouw aangebracht. Ruimtelijke ordening, nog zo iets belangrijk in onze strijd tegen de klimaatverandering.
Geconcentreerder en kleiner gaan wonen, vormen de sleutel tot rendabel openbaar vervoer en een kleinere CO2 uitstoot.

Op naar de volgende grote stop, Freiburg in een paar dagen!

Een gedachte over “Vertrokken!

  1. In Freiburg ga je ook veel open water vinden. De water afvoer zijn open grepels (mooi aangelegd in steen) en er loopt altijd een klein beetje water door van de rivier zodat deze steeds proper zijn. Wel beetje opletten dat je je voet er niet in zet 🙂 of er in rijd (er zijn regelmatig oversteekplaatsjes voor fietsers).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s