Bonn-een tandje bij steken !

tandje bijsteken is meer dan nodig!

De voorbije week fietste ik samen met 350 vrijwilligers naar de klimaattop in Bonn. Onderweg passeerden we langs de zware industrie van de Brusselse kanaalzone, de topnatuur en kleinschalige landbouw in Limburg, maar ook 2 verwoestende bruinkoolmijnen van Eschweiler & Hambach waarvoor enorme opp bos zijn verdwenen. Het was een bont allegaartje van schoolkinderen, studenten, jonge koppels, midlifers en gepensioneerden. Allen hebben ze hetzelfde doel: een klimaatneutrale planeet met toekomst.

Onze groep dikte tijdens de grote mars op zaterdag 4 november aan tot om en bij de 25000 demonstranten.  De mars zelf stond in teken van de energiewende, weg van fossiel. Eén krachtig signaal opdat Bonn niet zomaar een top in de marge is, maar 1 waarvan we achteraf kunnen zeggen … het was een mijlpaal. De ambitieze doelstellingen van Parijs werden eindelijk concreet.

Duitsland is het land waar de energiewende van kracht is maar waar een 40% van de energie nog wordt opgewekt door vervuilende koolcenrales. 1/3 van de energie komt er uit wind- & zonne energie.  De bruinkoolmijn in Hambach is zo groot als de stad Brussel. Er is geen plaats symbolischer. Een litteken van het landschap, een schandvlek voor deze tijd. Maar … euro’s vol roet zijn vandaag meer waard dan propere lucht, een gezonde leefomgeving, lokale landbouw, …

Hoog tijd dus om de bedrijfsleiders, politici en andere machtigen der aarde een schop onder hun gat geven. De roep om een versnelling hoger te schakelen klinkt steeds luider! Bonn moet de ambitie hebben om te realiseren wat in Parijs niet is gelukt. De uitvoering van het Parijs akkoord moet eindelijk ernstig worden genomen. Als gastland is dit de ideale moment voor Duitsland om echt werk te maken van de fossiele uitstap.

Als je alleen nog maar kijkt naar het enthousiasme die een organisatie als climate express an de dag legt, het mobiliserend succes  om honderden Belgen naar Bonn te brengen,.. Burgers zetten politici en beleidsmakers steeds vaker onder druk (de klimaatzaak, carbon ALT delete,… Demonstraties worden groter, frequenter en zo ook de roep naar een klimaatneutrale samenleving.

Maar burgers doen meer dan enkel mobiliseren voor een klimaatmars, of actie, ze nemen zelf initiatief en proberen onze planeet beetje bij beetje te veranderen. Energiecoöperatieven als Denderstroom, voedselteams, fietskoerierbedrijven, …

..Copenhagen,..,Parijs, Marrakech, Bonn, volgend jaar Katowiece,.. Hoeveel discussierondes moeten er nog volgen. Hoeveel orkanen, droogtes, overstromingen, smeltende ijskappen, klimaatvluchtelingen, mislukte oogsten,.. om die donkere olie, kool, (schalie)gas, nucleaire dollar’s & Euro’s in te wisselen voor een leefbare en gezonde planeet. De nieuwsberichten, beelden van de laatste maanden zeggen voldoende er moet nu iets gebeuren, Bonn is dan wel een zogenaamde kleine COP, laat het geen maat voor niets zijn. Fuji het eigenlijke gastland van de COP draagt als één van de eersten de gevolgen van de klimaatopwarming (het land ligt slechts 2m boven de zeespiegel).

Hoe gaan wij als België, Vlaanderen, Wallonië, Brussel onszelf gaan presenteren in Bonn?
Ons landje met de verschillende bestuursniveau’s zou net een voorbeeld moeten zijn voor de andere naties. Hoe compromissen maken en tot een ambitieus beleid komen. Een kans  om eens positief in beeld te komen. Maar helaas is het vaak anders..
Mevr Schauvlieghe, Meneer Tommelein, Mevr. Marghem, …, ..,
Toon aan de wereld in Bonn dat we met ons landje wel degelijk een plaats hebben als het centrum van Europa, dat we een leidende economie zijn, innovatie vooropstellen toon  durf en toekomstvisie ! Laat ons als Belg, Vlaming, Brusselaar, Waal trots zijn.…,

23120381_1521281714624205_3773562039410907245_o

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s