Terug op de fiets voor het klimaat

 

bonn_katowice

Binnen iets meer dan 2 weken vertrek ik samen met  3 metgezellen (Jelle, Jan & Toby) op een volgende klimaatuitdaging. We zullen samen op 1 week fietsen van Bonn naar Katowice een tocht van meer dan  1000 km, met een gemiddelde afstand van +/- 150 km/dag.
Waarom weer een volgende fietsuitdaging aangaan? Heel simpel, omdat onze planeet koorts heeft en politici, beleidsmakers, onderhandelaars niet lijken te beseffen dat het hoog tijd is  om de nodige soms moeilijke maar ambitieuze beslissingen te nemen. Die dienen ervoor te zorgen dat ook de toekomstige generaties een leefbare planeet hebben met dezelfde kansen die mijn leeftijdsgenoten en vroegere generaties gekregen hebben.

Het is niet de eerste keer dat ik dergelijke uitdaging aanga. Drie jaar terug fietste ik in één dag van Brussel naar Parijs 380 km, vorig jaar fietste ik 7000 km door EU opzoek naar inspirerende voorbeelden van acties die je als stad, land, individu kan nemen voor een klimaatvriendelijke planeet. Ook fietste  ik  2 maal met de groep fietsers van Climate Express naar de internationale klimaatconferentie ( COP ). Telkens met de bedoeling een boodschap van hoop, ambitie te geven, die onderhandelaars op de COP er toe aanzet om eens niet enkel korte termijn of aan de eigen winkel te denken, maar aan het globale plaatje, een leefbare planeet voor iedereen.

Het wordt hoog tijd dat ons Belgenland met zijn  4 ministers/staatssecretarissen bevoegd voor klimaat daar het voortouw in neemt. Dat we tonen dat we onderling een ambitieus compromis kunnen maken, dat samen gaan verdedigen op de COP & zo andere landen mee trekken in een positief & ambitieus verhaal.
Dit i.p.v. enkel het minimale te doen en gewoon de EU doelstellingen (nipt) te proberen halen, want als we voortzetten zoals vandaag de dag,

Als het moet zal ik blijven fietsen, blijven op straat komen, om zo met een steeds groter wordende en luider klinkende groep een vuist te maken voor een klimaat neutrale en leefbare planeet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s