Nog 3 weken

Op zondag 11 juni, over exact 3 weken, vertrek ik op fietsreis doorheen Europa.
Ik ga op zoek naar voorbeelden van klimaatactivisme, burgerparticipatie en steden die daadkrachtig en bewust kiezen voor een toekomstgerichte, klimaatneutrale samenleving.
Hiervoor zal ik een 20-tal landen doorkruisen per fiets. Mijn route omvat 6000 fietskilometers en zal ook afgelegd worden met enkele boten.
Er zijn verschillende redenen waarom ik met mijn fiets op mijn eentje zo een stevige, avontuurlijke en inspannende reis ga doen.

Zo heb ik uit ervaring ontdekt dat reizen per fiets je op plekken brengt waar je als modale toerist per auto of bus gewoon passeert. Je legt veel sneller contact en doorleeft het land intenser. Je gaat snel genoeg om telkens iets nieuws te zien en traag genoeg om de omgeving, het land en de cultuur beter te kunnen ervaren. Omdat je iets doet wat niet zo alledaags is, zijn mensen spontaan gastvrij, open en staan altijd klaar om jou te helpen.
Ook de vrijheid om met de tent te kamperen waar je maar wil, maakt dat je vaak unieke nachten beleeft. Reizen met de fiets is een vrijheid die je niet hebt met een ander vervoersmiddel. Je beslist zelf hoe ver je fietst, welke route je neemt,..
Wat zeker ook meespeelt is dat de fiets meer ecologisch is dan de auto of het vliegtuig.

Jullie lezen het al, mijn reis zal veel meer omvatten dan enkel wat op een fietsje peddelen! Zo zie ik mijn reis als een zoektocht naar hoe burgers en overheden naar oplossingen zoeken in onze strijd om de klimaatproblemen op te lossen. Maar ook hoe inwoners een nieuwe manier trachten te vinden om aan politiek te doen. Wat is bijvoorbeeld de impact van een grote milieuramp zoals Tsjernobyl op de mens 30 jaar later en wat hebben we daaruit geleerd.
Via deze blog zal ik iedere week verslag uitbrengen van mijn avonturen en bevindingen over de maatschappij.

Veel leesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s